Tips voor een goede flyer, folder of brochure

Voordat je een goede flyer, folder of brochure kunt opstellen, moet je eerst weten wat het is. Wat is eigenlijk het verschil tussen een flyer, folder en brochure? Dat zal ik eerst even uitleggen.

 • Een flyer is een blad dat meestal dubbelzijdig bedrukt is met een korte informatieve tekst, een opvallend beeld en pakkende actie. De grootte verschilt meestal tussen A5 en A4. Bij een groter formaat ga je richting een poster.
 • Een folder bestaat uit een blad met één of meerdere vouwen erin. Ook hierbij kan het formaat en papiersoort verschillen, afhankelijk van de doelstelling van de folder, de uitstraling van het bedrijf en het budget wat er voor de folder is.
 • Een brochure is een voorblad met meerdere bladen/pagina’s erin.

Ondanks dat we in een digitaal tijdperk leven, is de kracht van een reclame-uiting op papier zeker niet verdwenen. Een goed vormgegeven flyer, folder of brochure met een duidelijke boodschap, een mooi beeld en de juiste doelstelling erin verwerkt is nog altijd een krachtig communicatiemiddel.

De vijf onderdelen waar een goede grafisch vormgever altijd rekening mee houd zijn:

 • Juiste doelstelling
 • Goed design
 • Huisstijl doorvoeren
 • Teksten kort en krachtig
 • Opvallende contact knop

Enkele voorbeelden van een goede flyer, folder of brochure

flyer-fysiopark-creabron-ontwerpt brochure-ontwerp-bakeplus-creabron Creabron-grafisch-vormgeving

Wat je moet weten voordat je start met het ontwerp van een flyer, folder of brochure

 • Wie is je doelgroep en hoe spreek je ze aan? Bedenk ook hoe je de doelgroep kan en wilt bereiken.
 • Wat is het doel van de flyer, folder of brochure? Wil je alleen informatie geven, is het een uitnodiging, wil je ze naar een locatie of je website krijgen, naamsbekendheid? Houdt het doel goed voor ogen, voordat je start met het ontwerp.
 • Als je het doel en doelgroep voor ogen hebt, kun je al makkelijker een keuze maken van de grootte en oplage van het drukwerk. Daarbij komt ook de moeilijke papierkeuze en of je zelf al teksten en beelden hebt die er op mogen komen.
 • Houd rekening met de AVG-wet als je mensen gebruikt in je afbeeldingen.
 • Als je alle bovenstaande punten duidelijk hebt, kun je gaan starten met het ontwerp. Het ontwerp kun je zelf maken, of je gaat op zoek naar een grafisch vormgever die met jouw gegevens vrij snel aan de slag kan.

Waarom een grafisch vormgever meerwaarde geeft aan het ontwerp

Grafisch vormgevers zijn bijna dagelijks bezig met de vormgeving van dit soort reclame-uitingen, waardoor we snel en productief een goed resultaat kunnen neerzetten.

Creativiteit en het ontwerpen van unieke uitingen staan hoog op ons prioriteiten lijstje. Hierdoor zal jouw flyer, folder of brochure juist meer opvallen dan wanneer je een standaard template kiest.

We denken mee wat past bij je bedrijf, dienst of product. We verwerken de huisstijl op een herkenbare manier en we zorgen dat het druktechnisch in orde is.

Er is veel mogelijk in formaten, papiersoorten en druktechnieken en daardoor kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken die ook nog eens binnen jouw budget past. Een goede vormgever kan per budget voorbeelden laten zien en jou voorzien van vakkundig advies. Ook wordt de kwaliteit van de afbeelding gecontroleerd, de afbeelding moet namelijk wel scherp blijven en dit kan veranderen als je de afbeelding op een groot formaat wilt laten drukken.

We wensen je veel succes met de realisatie van je flyer, folder of brochure

Ben je nog niet helemaal zeker van welke reclame-uiting nu het beste bij je past? Laat het mij dan weten, ik kijk graag met je mee om te zorgen dat jouw bedrijf zichtbaar wordt of blijft met de juiste flyer, folder of brochure.

Heb je niet meteen een antwoord op bovenstaande vragen? Dan ben je van harte welkom in ons kenniscentrum in het dorp Zeeland (NB) vlakbij Uden.

Ga ervoor en laat zien dat je er bent. Een goed vormgegeven flyer, folder of brochure met een duidelijke boodschap, mooi beeld en de juiste doelstelling erin verwerkt is nog altijd een krachtig communicatiemiddel.

grafisch vormgever

Creabron is een reclamebureau en grafisch vormgever in één. Met veel passie bied ik, Anke, creatieve oplossingen om bedrijven offline en online professioneel vorm te geven. Heb je nog vragen over je huisstijl? Neem contact met mij op.

Creabron staat voor creatieve inspiratiebron. Ik ben graag jouw inspirator en ik zet mijn talent op een spontane en beweeglijke manier in. Ik heb discipline en houd ervan om mijn werk vakkundig en op een praktische manier uit te voeren. Wil je meer weten over mij en mijn werkwijze? Lees dan hier verder >>>